Geçmişten günümüze gizemini koruyan Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer almaktadır. Güneşin doğuşunun ve batışının en iyi izlendiği yer olarak bilinen Nemrut Dağı, dev Nemrut heykelleri ile tüm dünyanın merak ettiği bölgelerimizden biri.
Eski çağlarda “Kommagene” olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapan Nemrut Dağı, Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü millî park içinde kalan kültürel değerlerdir. Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinin yanı sıra aslan ve kartal heykelleri bulunmaktadır. Batı terasında eşsiz bir aslanlı horoskop yer almaktadır. Aslanın üzerinde 16 ışından oluşan 3 adet yıldız vardır ve bunlar Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenlerini temsil etmektedir.
Batı ve doğu uygarlığının köprüsü olarak bilinen Nemrut Dağı’nın efsanesi ise oldukça dikkat çekmektedir. Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir. Dağın efsaneleri arasında, Hıristiyanlığın burada başladığından İsa’nın doğumuna, bölgede hala keşfedilmemiş tüneller ve mezarlar olduğu da yer almaktadır..
Dünya Mirası ilan edildi
Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus’un mezarı bulunamamıştır. 1987’de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.Nemrut’u görmüşken…Nemrut Dağı’nın yanı sıra çevre bölgelerde gezilecek yerler arasında Arsemia Antik Kenti, Cendere Köprüsü ve Kahta Kalesi yer alıyor.