Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar ve Yönetim Kurulu Üyesi Bogus Sıradağ ile Kuyumculuk Sektör Danışman Oğuz Demir’in katılımıyla Tokat’ta bir imza töreni gerçekleştirildi.
Mustafa Kamar: “Gençlerin ve Kadınların Meslek Sahibi Olmalarını Hedefliyoruz”
İş birliğine dair bir değerlendirme yapan Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, şunları dile getirdi: “Birlik olarak İstanbul’da kurulu olan atölyemizdeki eğitimlerin Anadolu’ya yayılması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kütahya ve Diyarbakır’ın ardından Tokat’taki atölyeye destek verecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çalışmalarımızın amacı gençler ve kadınların meslek sahibi olmalarını sağlamak. Sektörümüzde büyük bir ihtiyaç olan taş kesi ustalarının sayısı arttırmak istiyoruz. Böylelikle ülkemizde var olan yarı değerli mücevher taşlarının ham taş olarak değil, işlenmiş taş olarak ihraç edilmesini sağlayarak ihracat gelirlerimizi arttıracak, çoğalan taş kesim ustalarının keseceği taşlarla ithalat döviz harcamalarımız da azaltacağız.”
Tokat’taki atölye, 2 yıldır faaliyet gösteriyor
Tokat’ta kurulu olan Yarı Değerli Taş İşleme ve Kuyum Atölyesi, 10 farklı türdeki yarı değerli taşların işlenmesi, ekonomiye kazandırılması ve kadın istihdamına destek olunması amacıyla Tokat Valiliği ve Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle iki yıl önce kuruldu. Toplam 22 kişinin görev yaptığı ve 50 kişinin eğitim aldığı atölyede yarı değerli ham taşların kesiminden işlenmesine ve mücevherata dönüştürülmesine kadar tüm işlemler gerçekleştiriliyor.
Mesleki eğitime ve istihdama ihtiyacı olan anadolu şehirleri tercih ediliyor
Mücevher İhracatçıları Birliği, taş kesim atölyeleri için yatırım ve işletme teşviklerinin yoğun olduğu, mesleki eğitime ve istihdama ihtiyacı olan Anadolu’daki şehirleri tercih ediyor. Atölyelerde en az 2 taş kesim ustası olmak üzere ihtiyaca göre istihdam yapılıyor. Sürekli olarak uygulamalı taş kesim eğitimleri verilen atölyelerde öğrenciler, atölyeye girdikleri andan itibaren önlüğü takıp taş kesmeye başlıyorlar.